Tervező

Könnyen leszek szerelmes. Psszt! Csak Feri meg ne tudja. Most éppen egy számítógépes programba. 
Már hetek óta, na jó, ez nem igaz, de ha bevallom, akkor nemnormálisnak fogtok tartani. Végül is, lehet benne valami igazságotok, úgyhogy bevallom. Azóta, hogy megterveztem ezt az elmúlt évet, gondolkodom a jövő éven. Csak és kizárólag telebendő szempontból állva a kérdéshez.
A sok elmélet többszöri elolvasása, ppt és jegyzetek készítése után újra a guglihoz fordultam veteményeskert tervezőt keresve. Rögtön a második szerelem volt első látásra. Szép, egyszerű, könnyen kezelhető, rengeteg zöldséggel, fűszernövénnyel. Az első három. Mintha csak magamról írnék. Bocs a sok hülyeségért, máskor ezeket nem szoktam leírni csak elsunnyogok felettük, de ma...? Valami megint van a levegőben?
Szóval. Nemcsak mutatós tervet lehet vele készíteni, de ami programozható, az itt be is van állítva, automatizálva, így nem kell olyasmivel vesződni, hogy adott területen melyik növényből mennyi ültethető, mert ahogy húzod az egeret rögtön írja is.  A sorok hossza tetszőlegesen növelhető, számuk sokszorozható, forgathatók, vonszolhatók. Minden növényhez van ismertető, vetési időtől a gondozáson át, az igényein keresztül a betakarításig, társítható növényekig minden. A program automatikusan készít a megrajzolt kerthez egy növénylistát, vetési naptárral, lehet jegyzeteket is készíteni a növényekhez, a kerthez. Az elkészített terv következő évben folytatható, a programban beállítható, hogy mi marad változatlan, pl. évelők, ágyások helyzete..., ezeket már előre elhelyezi az új tervben a régiek szerint, a zöldségek behelyezésénél pedig figyelmeztet a vetésforgóra is. Ha valamivel nem boldogulsz nagyon jó az oktató videóanyaguk, és a súgójuk is. A program tárolja az előző év első és utolsó fagy időpontját is, csak meg kell adni a postai irányítószámot. Az is jó benne, hogy rendes mértékegységeket is képes használni, nem kell lábakat centikre váltani. Annyira jó vele dolgozni, hogy arról az apróságról is hajlamos az ember megfeledkezni, hogy angol nyelvű a tervező. A tervek menthetők, nyomtathatók. A program használata 30 napig ingyenes, csak regisztrálni kell, ami nem nagy dolog csak egy emil címet és jelszót kell megadni. Akit érdekel a cím:
http://gardenplanner.motherearthnews.com/gardenplanner/gardenplanner.html

Azért nem árt, ha a google fordító is kéznél van,  főleg, ha nem vagy perfekt az angol zöldség nevekből.  Így beillik egy kis nyelvtanfolyamnak is. Én még az alábbiakat is használtam:

Gertrud Franck: Öngyógyító kiskert c. könyvének interneten fellelhető példányát:


Valamint InLandir táblázatát jó és rossz szomszédokról:
http://www.scribd.com/doc/49139927/Novenytarsitas

Részlet a tervemből, az egész a többi tervnél található a listával együtt. 

















Azért azt el kell mondanom, hogy nem két nap alatt készült el és még így is lehet, hogy tele van hibával, de messze még a február, március, van még idő tervezgetni.

Megjegyzések

Holdgyöngy üzenete…
Melinda, fellelkesítettél, de a nyelven bukik minden. Vagy megvárom a fiamat, míg visszajön, hogy segítsen.
Juhmeli üzenete…
Holdgyöngy! A belinkelt oldalon megnézheted a videó bemutatót, hogy hogyan működik és ki is lehet próbálni, a jobb fölső "Try it" gombbal egy már meglévő tervet lehet módosítgatni. Ezekhez regisztrálni sem kell és nyelvet sem kell ismerni hozzá.
BoGyo üzenete…
Kipróbáltam! Tök jó! Köszi a linket!
Elkezdtem csinálgatni, jópofa cucc :)
Holdgyöngy üzenete…
Ok hétvégén próbálkozom. Kösz!
Otthon Művek üzenete…
Hát, tényleg csábítónak néz ki. Gondolod, hogy a Feri még semmit sem sejt?:)
Juhmeli üzenete…
A randikat mindig akkor bonyolítottam, mikor dolgozott, Kaci meg aludt:)
Otthon Művek üzenete…
Óh, így már értem... Cseles!