Mindenféle

Sokat vagyunk kint, de nem kertezünk mostanában. Van helyette -még mindig- fahordás, aprítás, hintázás, homokozással egybekötött ebédelégetés, motorozás, focizás, tollasozás, kosár teleszedés,  reggeli fügézés, tervezgetés, álmodozás.
Feri álmodozik a tyúkudvarról és lakóiról. Esténként az adok-veszek oldalakat böngészi. Én az évelőágyat tervezgetem. Most, hogy közeleg az október már komolyabban nekiálltam a feladatnak. Első lépésként összeírtam, hogy milyen növényeim vannak. Másodiknak kimentem a kertbe magokat vadászni, hogy szaporíthassam a nagyobb tömegben áhított fajtákat (évelő tollborzfüvet, árvalányhajat, zinniát). Most tartok a harmadiknál, évelőágyakat nézegetek. Célirányosan egy-egy növényre hegyezve keresek növénytársításokat, párokat, triókat, ki-kivel mutat jól. Ehhez hozzátartozik az is, hogy régebbi képeken kiértékeljem a saját évelőágyamat, hogy melyik szomszédságot szerettem nagyon, és melyik nem sikerült úgy, ahogy elterveztem. Ezek után újra ásatások következnek.

Közben lehet kosárral járni uborkáért és paprikáért kacsa, macska, gyerek kísérettel. Még mindig virágzik a levendula, a sarkantyúka, a verbéna. Talán még lesz néhány cukkini. A pórék elkezdtek izmosodni, de a káposztafélék most sem remekelnek sajnos. Nem valószínű, hogy teremni fog a kelbimbó, ahogy az sem, hogy leveles kelt eszünk leveles kellel a télen. A brokkolival a csigák laktak jól, a szárzellerben még reménykedem.
A pórék szépek, a többi nem látszik a karfioloktól, amik még mindig nem teremnek.
Mai kosár.
Idén még mindenképpen szeretnék haladni a gyereksarokkal, ami félbemaradt a kacsaól, a garázsajtó és a tüzelő miatt. Téli-tavaszi terv a tyúkudvar projekt. Új tervként merült fel az idén csúfos véget ért virágos rét helyén kialakítandó sportpálya, természetesen virágos réttel határolva. Új lakó is érkezett a kertbe, egy újrahasznosított műanyagból készült, 400 literes komposztáló a város osztogatta, már be is üzemeltük. 
Nagyon jól esik a gondolat, hogy újrahasznosítottban újrahasznosítok, és még legózhattunk is. 
Bár abból éppen gyakorlottak vagyunk.

Aztán van egy macska, aki úgy gondolta, hogy mi vagyunk a gazdái, így reggeltől estig nálunk héderel, játszik, alszik, paprikát szed, napraforgóra járó cinegét les, tűri Bálint kényeztetését, és bandázik Pandával.
Nem, a macska nem szereti a sarjadékhagyma szárát ropogtatni.

A majdnem futókacsák pedig jönnek dolgozóba.





Megjegyzések

fenci üzenete…
Szóval : 1. nekem nincsenek évelőim 2. még csak eszembe sem jutott, hogy lehetnek - kb. úgy két héttel ezelőttig! kezdő vagyok, nem? pedig ez a kulcsa annak, hogy legyen mindig virág, valamennyire jól mutasson a kert - az az alap - ezek mellé jönnek majd az egynyáriak. És akkor a kérdés: már elkéstem vele? mert én a tavasztól terveztem a rózsákat és társait betelepiteni - de akkor gondolom nem lesznek szépek jövőre. Rá kell keressek :-)A pórék szépek - karfiol, kelbimbó, kelkáposzta nekünk sem lett - pedig locsoltam is ...
Fernel üzenete…
Jé, szépek vagytok, mint mindig, meg ügyesek, - hogy a lényeget ragadjam meg, természetesen.
Képzeld, a sima Beta karfiol az idén csodát csinált, még soha sem volt nálam karfiol, az idén már pár fejet betermeltünk a hasunkba :D Még erőlködik pár tő, és csak remélni tudom, hogy a zöldbabom nem fog lefagyni ma éjjel.

Túkudvar az kell! Pláne, ha nyuszikat is szereztetek :D Most nálam is van hat jérce, mindennap várom, hogy tojjanak. Hát tojnak, csak izé... még nem hasonlít az igazihoz, egy kicsit göcsörtös, meg lágy :D De majd csak lesz előbb-utóbb igazi, már elég sokat kezdtek üldögélni a fészken. De prímán összetakarítják a nyuszik által kipocsékolt szemet. Kettőshasznúak :D
csipicsi üzenete…
füge...nagyon szeretnék fügét a kertbe! Mennyire igényes? Dézsában ellakna?
Naés a kacsákkal is szemezek egy ideje, csakhát ugye a Picsóka biztos úgy értékelné, hogy új plüssöket kapott. :)
Élvezzétek az őszi napos napokat, míg vannak!
:D
Juhmeli üzenete…
Fenci, évelőkkel nem vagy elkésve. Általában májusban jelennek meg a kertészetekben, mert akkor kezdik árulni őket, mikor csinosak, vagyis már virágban vannak. A rózsa viszont, ha szabadgyökerűt ültetnél, őszi munka. Konténerest lehet bármikor. Szóval nem vagy elkésve. Télen is lehet tervezgetni, főleg azt, hogy melyik ismerősnek mi van a kertjében és onnan szerezni ingyért.:) Margarétát, őszirózsát, krizantémot... Rengeteg növényt lehet így megkapni. Nekem a fél évelőágy a szomszédnénitől van. Még kérnem sem kellett, csak mindig átkiabált, ha szétültetett, tőosztott valamit és már érkeztek is a szebbnél szebb növények.
Háttérnek és egyéb érdekességnek érdemes körülnézni a bokrok között is, amik szintén mutatóssá tehetik egész évben a kertet. Ezekből is vannak kisebbek, ha kicsi a hely, örökzöldek is, hogy télen is legyen minek örülni. Rengeteg a lehetőség. Majd jól megguglizod a témát, hogy mi tetszik, és akkor alakul. Szívesen segítek bármiben, ha tudok.
Juhmeli üzenete…
Fernel, a lényeglátásod mindig örömmel tölt el.:)

A tyúkól téma most már mindennapos. A nyuszkók is előbb-utóbb terítékre kerülnek, de Feri most leginkább a kacsákra van ráállva. És a kacsákra is...:) De pipik is lesznek, enni és tojni is. Sőt, úgy érzem előbb-utóbb rá fog beszélni a bárányra is. Ó, jaj!

Örülök a karfiolodnak! Nekem idén semmi káposztaféle nem sikerült, pedig nagyon gondos voltam velük, de egy fél karalábém nem lett.:( Nem baj, a remény hal meg utoljára, jövőre új év lesz, és újra próbálkozom.. Mi még nem voltunk fagyközelben, remélem idén nem hatodikán jönnek a mínuszok, mert még várok a fűszerpaprikákra. Remélem titeket is elkerülnek a hidegek és lesz még szép idő.
Juhmeli üzenete…
Csipicsi, füge nem túl igényes, de védett hely és napocska az kell neki. Dézsába valónak biztosan vannak kisebb fajták, mert a miénket két éve dobta át szomszédnéni a kerítésen. Akkor arasznyi volt. Most három méter az átmérője és legalább két méter magas. Szóval meg kell guglizni.

Kacsák nagyon aranyosak, de kell a hely nekik és persze van bukéjuk is, és igen, tényleg nagy kérdés a Picsó-összeférhetőség is.
Monika üzenete…
A kacsák igazi egyéniségek.:) Beatrix Potter kacsái.
Gondolom,hogy már felétek is kabátot kell húzni?
Fernel üzenete…
Egyelőre a fagy elkerült bennünket, a másodvetésű zöldbab köszöni, jól van, ma szünetben is leszedtem, és virágzik rendületlenül :D Már csak egy szép, hosszú őszben reménykedek. És most megyek, megkeverem a napalmot, az udvaron lévő minden, átteleltetendő virágot lefújok. Tegnap óvatosságból behoztam a névnapomra virág helyett kapott nemes citromcsemetét, és mi van rajta, na mi? Hát takácsatka, ba...meg.
Névtelen üzenete…
Szia! Imádom a kis pillanat képeidet. Aranyosak.Nekem is van egy évelős ágyásom, amit hagymásokkal tarkítottam,így tavasztól őszig folyamatos a virág dömping. Egy titka van az ágyásnak, tiszta gyommentes talajba kerüljenek az évelők, jó sűrűn ültetve esélyt se hagyva a betolakodóknak.Nálam már 6-8 évesek. A másik hely az évelők számára nálam a kert szélén a cserje, és örökzöld vegyes társításokkal beültetett foltok. Hátul a magas elől az alacsony cserjék,és elől amini kúszó rózsák, és évelők, és hagymások vegyesen.Én imádom a színek őszhangját is kombinálni.Az évelős ágyásba fehér, rózsaszín lila és ezek árnyalatai kerültek. A cserjésbe: piros, sárga, narancs,kék.A cserjés ágyásokat fakéreg múlccsal takarom, és nincs egy szál gyom se. Könnyű gondozni, csak pótolgatni kell.Jó erre a célra asztalostól faforgács is. A zöldségesben is takarással próbálok gyommentesíteni, a levágott füvet fűnyíráskor a paradicsom bab stb. közé szórom. Augusztusban kezdtünk neki egy csodaszép régóta tervezett fatároló építésnek nagy munka volt, de készen csak a fa várja a vágást aprítást. Most még a hideg előtt belefogtam a másik tervbe az utcai kerítés felújításába. A vasak festése, a tölgyfa csiszolása géppel ami magával ránt,kézzel is(körmöm nincs már). Aztán festés kétszer. Talán 2 hét még és készen lesz. A festő elég drágán csinálná úgyhogy belefogtam. A fatároló is lett volna fél millió mestertől.Jó úton haladsz az évelő ágyással csak kitartást! Üdv: Kriszta
Juhmeli üzenete…
Mamka, igen reggel már kiskabátban indulnak a mókik oviba, de mi Bálinttal itthon sokat napozunk késő délelőtt, kora délután. A kacsák pedig mindig jönnek utánunk, sőt Feri már ki se tud úgy állni a kocsival, hogy ne kergetné őket körbe az udvaron kétszer, mert beállnak a kocsi elé és ott osztják az észt.:)
Juhmeli üzenete…
Fernel, nálunk szerencsére nem volt annyira vészes az idei év, mi legtöbbször a szélét kaptuk a hetes esőzéseknek, és a rossz időknek. Így bízom a legjobbakban.

Nálam a leanderek tetvesek, elő kellene ásnom a kenőszappanomat, direkt erre hozta Feri, de eltettem jó helyre...

Egyszer, ha már rendes és gondos kertész leszek, akkor mi is szerzünk valamiféle citrust, mert Feri mindig bociszemekkel nézegeti őket, de kell egy jó hely nekik télire és az nekünk még nincs. De lesz. Majd úgy csináljuk. Gombhoz kabátot.:)
Juhmeli üzenete…
Hú, Kriszta, most már nagyon kíváncsivá tettél. Légyci-légyci, ha van képed küldjél emailben, hadd tanuljak és gyönyörködjek! Ferinek is nagy álma egy bokorcsoportos rész, lesz is, mert hely még van, de ez távolabbi álom. Most a tyúkok következnek.:)

Mi is szép nagy fatárolóban gondolkodtunk, de ketten -úgy ítéltük meg-, kevesek vagyunk még hozzá, a mókik lábalattlévősége miatt meg főleg, így idén kalodákba tettük-tesszük, a kalodákra meg hullámpalákat fektettünk. A kezedre vigyázz, jó munkát, én idén sem állok neki a kerítésnek. Pedig a szándék megvan. Már két éve megvette Feri a festéket hozzá...