Rózsák és vetemény


 Az már biztos, hogy nem ültem a kezemre augusztusban. 

A veteményesben végre elkészült az új hidegágyam váza. Néhány évvel ezelőttig volt már egy, de a helyére került Tyúkország, így bontásra került. Szerettem, mert télen is lehetett némi zöldhöz jutni a rejtekében. Akkoriban madárbegysaláta, tépősaláta, petrezselyem és rukola voltak a lakói, tavasszal pedig néhány palánta a korai termés reményében, illetve itt volt a palánták kiszoktatóhelye is. Most újra lesz és remélem nem kevesebb sikerrel, mint akkor. 
A mostani a spárgaágyás mellé került, téglaalapra. Gyakorlatilag a szépen termő padlizsánok köré építettük meg, hogy meghosszabbíthassuk a szezont, betakargathassuk a hidegek elől őket. Az üres közökbe pedig mindenféle salátákat, céklát, répát, petrezselymet, leveleskelt vetettem. A hidegágy mellé a paprikapalánták sorközébe került póréhagyma, hónapos és fekete retek, endívia és cikória saláta. Még spenótot és rukolát szeretnék vetni, aztán jöhetnek az áttelelésre valók a jövő szezonra: a mák, a fokhagyma, a sárgarépa, petrezselyem és télen a borsó.
A rózsakertbe is érkeztek új polgárok, ismét csak a leendő névnap, szülinap alkalmából, ami télen van, így mindig előre ajándékozom meg magam. Az új betelepülők név szerint: Baron Girod de l'Ain - egy cseresznyepiros történelmi, Blue Monday -egy orgonalia tea, és az angolok: Gertrude Jekyll -rózsaszín, Crocus Rose -fehér/krém, Jude of Obscure- baracksárga. 
A tervek még nem fogytak el erre a szezonra sem, idén szeretnék szőlőt is ültetni a kiszedettek helyett és szerzek még eperpalántákat is, hátha találunk olyant, ami végre beválik. A lista végén a nagy évelőágy felszámolása áll. Ez a legnagyobb falat, de majdcsak elkészül, mert a kocsiknak kell a hely, az lesz a parkolónk. A növényeket pedig szétköltöztetem a kertben, de még az is megeshet, hogy új ágyat készítek új helyre. Már ki is néztem magamnak egyet. Khmmm. Ferinek.

A rózsakertben munkák zajlanak. Még nem ültetek, csak gazolok.

'Elfe'

 A veteményes egyik legjobb helye a paradicsomágyás.

A szem és az orr is jól lakik benne, verbénával, édesköménnyel, sudárzsályával. 
A tyúkok mángolddal tömik a hasukat, nekünk pedig marad a paradicsom.

Paprika és padlizsán a hidegyágyban.

A keretre jön még tető és befóliázzuk.

Héjakút mácsonya és réti füzény a gyümölcsösben. 

Feri érdeme, idén gyönyörű lett a murvafürtöm, igaz a kutya rendszeresen megdolgozza így hiányzik róla néhány ág, de akkor is.

Útszéli rózsáink közül a kedvenc ez a krémsárga.

Sárdagasztó pajtik.
A tízperces csend és nyugalom eredménye, mint később kiderült, több rekesz sáros körte lett.
Csak kicsit akadtam ki, aztán lefürdettem a körtéket és a gyereket is.

Nyárvége a gyümölcssövényben.










Megjegyzések

Holdgyöngy üzenete…
Szeretem ahogy a pici fiad elvan, együtt doolgozik vagy társak az állatokkal. Melinda, van egy bejegyzésem Ki ismeri fel a növényeket? https://lmaim-hzunk.blogspot.hu/2017/08/ki-ismeri-fel-novenyeket.html Kukkantsd meg a fotókat légy szíves, hátha te felismered őket. Köszönöm.
BoGyo üzenete…
Mennyi-mennyi minden! Szemnek és pocaknak is gyönyörűség! Az utolsó képről az az Anne Shirley jelenet jutott eszembe, amikor a barátnőjévé vált tanárnővel szedik az almát és elmerengenek milyen szép nyarat töltöttek együtt:)