Ma a gyümölcssövény kerül a kezem alá

Eddig Goldi fennhatósága alá tartozott, de miután lerágta az almafák alsó két ágemeletét, összetörte a málnákat és lebontotta a támrendszert, valamint elfogyasztott egy műanyag vödröt, elköltöztettem a nagy gyümölcsösbe. Nem mintha ott jobban örülnék a kártételének, de az éléskamra és így a hasunk kevésbé sínyli meg aranyszőrű kertészünk szárny- és fogpróbálgatását.


A télen ültetett borsóm ekkora. A hó és a hideg előtt még nem látszódott, de most egyszerre csak előbukkantak a sorok.




Megjegyzések

mancoka kertje üzenete…
Óóóó, ez aztán komoly munka a kertészedtől! Nem is hallottam még róla, hogy ilyenre is "képesek"! Meg lehet még menteni ezt a kis fácskát? Nem rágta körbe?
Nekünk is volt egy kutyusunk, aki csak egyféle szőlőtövet(Nem jut eszembe a neve ennek az illatos kék fajtának) szeretett, ahogy elültettük rögtön ki is kaparta, rágcsálta, a többit nem bántotta.
Nálatok már igazi tavasz van! De jó nektek, kertészkedhettek!
csipike üzenete…
Imádni fogom én ezt a Goldit, úgy látom! :-)
Névtelen üzenete…
Üdv! Jól látom a képen, ismét van gyöngytyúkotok?
Juhmeli üzenete…
Mancoka, mindent elfogyaszt, legyen az fa, fű, föld, műanyag, textil, papír, zöldség, egyszerűen bármi. Remélem a fa nemcsak túléli, de ki is növi a folytonossági hiányait.
Igen gyorsan száradt a föld nálunk, így metszeni és rendezkedni már lehet, de napozni mindenképpen. Remélem hamarosan te is molyolhatsz odakint.
Juhmeli üzenete…
Jaj, Csipike, lehet is imádni! Feri még haragudni sem tud rá. Ő a kutyát választotta a kert ellenében. Én még azért jajgatok egy darabig, az biztos, és remélem, hogy idővel lanyhul benne a kertrendezési hév.
Juhmeli üzenete…
Ó, igen, vannak. És megint hangosnak találtattak. A hét végére tervezem hidegre tételüket, de Feri lehet megfúrja az akciót. Most, hogy ő van itthon az újabb bárányhimlős mókival, váltig mondogatja, hogy nem is hangosak, és milyen mutatósak. Még az is lehet, meg sem akarja kóstolni őket, hogy tovább gyönyörködhessen bennük...:)


Unknown üzenete…
Kedves "juhmeli"!
Hosszú ideje keresek valakit, aki gyümölcssövényt "épített" és ért a metszéséhez. Lehetséges, hogy megtaláltam? Nagyon megköszönném a segítségét!
Sokéves almasövényem (kordon?) van,(kb. 3 éve vagyok tulajdonos és kezdő kertész) a metszéséhez kérnék segítséget.A sövény kialakításával és metszésével kapcsolatos leírást elolvastam.Nálam már megvannak a vízszintes lekötött ágak, ezen helyenként 10-15 cm-enként vannak régi csonkok hajtásokkal, ez nem túl sűrű? Sok és elég erőteljes kifelé ágazó hajtás fejlődött, és ugyanebből a tőből még esetenként + 3-4 kisebb hajtás is van. Azt szeretném megtudni, hogy melyiket hagyjam meg? Ritkítani is mindenképpen kellene. Szíves válaszát várom, és megköszönöm, üdvözlet! Mm
Juhmeli üzenete…
Marcsimama, bár tudnék segíteni, de így látatlanban nagyon nehéz. Ezeket a gyümölcsfákat nyáron is kell metszeni, azzal a metszéssel lehet a növekedésüket kordában tartani. A régi csonkokból fejlődő hajtásokat vissza kell metszeni 2-3 rügyre, és ahogy írtad is ritkítani is kell őket, hogy ne sűrűsítsék túl a koronát. Ezeken a linkeken találsz egy-két videót, amikből én tanulgattam:

https://www.youtube.com/watch?v=MS1WrfKILpU&t=304s

https://www.youtube.com/watch?v=PxsbEbaKk-Q&t=636s

https://www.youtube.com/watch?v=gTbYGyYdqBU

https://www.youtube.com/watch?v=UxCP91DZzo0


Remélem neked is segítségedre lesznek, jó munkát!